Jak vybrat svatební šperky


 

Svatba je jako kouzelná pohádka. Půvabná víla, mužný princ a romantický příběh velké lásky končící polibkem za zvuku kostelních zvonů...

 

Každá žena touží být krásnou a okouzlující nevěstou, a to nejen v očích ostatních, ale především v těch svých. Má vybrané vysněné šaty, vyhlédnutý perfektní účes, o kytici už má také jasno a pokukuje po květinkových špercích. Jaké přesně zvolit, aby dokonale podtrhly její krásu?

   

Sepsala jsem pro vás několik rad a doporučení, které vás provedou výběrem svatebních šperků z dílny Mairi. Nejdůležitější je promyslet tři základní věci:

  1. Typ šperku - náušnice, náhrdelník, náramek, ozdoba do vlasů
  2. Barva kovu - stříbrná, zlatá
  3. Barva květů - bílá, jiná

 

 

Svatení inspirace Dívčí sen-52-orez

Náušnice Gema II, foto: Svatební magazín Moliere

 

 

1. Typ šperku

Při výběru šperků se řiďte barvou a stylem svatebních šatů. To znamená, nejprve najděte ty správné šaty a až potom ty správné šperky. Obrácený postup by mohl být poněkud složitější. :) Úplně nejlepší je zkoušet šperky přímo ve svatebních šatech.

 

V jednoduchosti je krása. Aby celkový dojem nebyl přeplácaný, pamatujte na heslo „méně je někdy více” a doplňky vybírejte s rozvahou. Držte se také pravidla, že čím jednodušší obléknete šaty, tím výraznější můžete zvolit šperky. Výstřih šatů hraje důležitou roli při volbě náhrdelníku. Pokud je hodně zdobený (nebo sahá až ke krku), místo náhrdelníku zvolte jen náušnice.

 

 

Svatení inspirace Dívčí sen-03

Náušnice Gema II, foto: Svatební magazín Moliere

 

  

a. Náušnice

Náušnice patří mezi nejoblíbenější šperky a na rozdíl od náhrdelníku nebo náramku si je vezme snad každá nevěsta.

 

Květinkové svatební náušnice jsou velmi oblíbené pro svou jemnou eleganci, čistotu a přírodní motivy. Hodí se takřka ke všem šatům, jak krajkovým v boho stylu, tak i k šatům princeznovským z luxusních materiálů.

 

Dlouhé bohaté náušnice vyniknou jako solitérní šperk. Doplní jakýkoliv výstřih a hodí se k různým účesům - od nedbalých drdolů s volnými pramínky vlasů po rozvolněné copy. Zkombinovat je můžete s ozdobami do vlasů ve stejném designu.

 

 

28 Mairi - svatební náušnice Floramaria

Náušnice Floramaria, foto: Michaela Smetanová

 

 

Menší trojkvítky, růžičky a pivoňky využijete v případě, když běžně větší náušnice nenosíte a necítila byste se v nich dobře nejspíš ani ve svatební den. Jsou naprosto univerzální a nosit je můžete i po svatbě. Podle typu výstřihu můžete přidat i drobný přívěsek na krk se stejnými květy.

 

 

34 Mairi - náušnice Rosie na modelce

Náušnice Rosie,  foto: Michaela Smetanová

 

 

Při výběru náušnic zohledněte tvar vašeho obličeje. Ženám s kulatým obličejem opticky protáhnou tvář dlouhé náušnice. Naopak širší typy náušnic jsou vhodné pro krásky s úzkým obličejem.

 

 

Svatební inspirace Krásná geometrie-103

Náušnice Mae, foto: Svatební magazín Moliere

 

 

b. Náhrdelník

náhrdelníku rozhoduje především výstřih šatů. 

 

  • K šatům bez ramínek si můžete vzít v podstatě jakýkoliv náhrdelník a vždy budete vypadat božsky. 
  • Šaty s výstřihem do V krásně doplní náhrdelník s (podlouhlým) přívěskem, který opticky okopíruje výstřih.
  • Krajkové šaty a šaty výrazně zdobené v oblasti ramen můžete ponechat bez náhrdelníku. Nechte vyniknout samotné krajce a zdobení a zaměřte se na náušnice.

 

 

Svatební inspirace Krásná geometrie-35

Náušnice Mae, foto: Svatební magazín Moliere

 

 

c. Náramek

Náramek představuje nenápadný, jemný doplněk ostatních šperků. Hodí se především k šatům bez rukávů nebo s tříčtvrtečními rukávy. 

 

Náramky patří obecně mezi více namáhané šperky (oproti např. náušnicím) a je potřeba na to při nošení myslet - zacházet s nimi opatrně, aby se květy neponičily. Nově najdete v nabídce také náramek jen s krystaly a korálky.

  

 

d. Ozdoba do vlasů

Hřebínky, vlásenky a věnečky jsou v dnešní době velmi oblíbené a žádané. Zásadou je opět nepřehánět to s množstvím ozdob a sladit je s ostatními šperky.

 

 

Mairi - sada svatebních šperků

Větvička do svatebního účesu Belle, foto: Svatbomilky

 

 

e. Sada šperků

Při pořizování více šperků se řiďte pravidlem, že vše by mělo dohromady ladit stylem i barvou kovu a dominovat by měl nejlépe jen jeden šperk. K honosným náušnicím postačí decentní náhrdelník a obráceně.

 

 Mairi - svatební náušnice Belle 2

Svatební náušnice Belle, foto: Svatbomilky

 

 

2. Barva kovu

 

 

19 Mairi - svatební náušnice namodelce

Pozlacené náušnice Ygraine,  foto: Michaela Smetanová

 

 

3. Barva květů

Zatímco tradice velí, že nevěstina róba a doplňky musí být bílé nebo světlé, dnešní nevěsty se nebojí sáhnout po barvách a vnést tak do svého vzhledu jedinečnost a osobitost.

 

Květy můžeme nakombinovat podle barev vaší kytice a vaší svatby, šperky ponesou decentní náznak barvy nebo můžou být pestřejší. Jen je třeba dát pozor na to, aby celkový vzhled nepůsobil příliš chaoticky. Oblíbenou variantou jsou bílé trojkvítky s barevnými třpytivými šatony. 

 

Více rad a tipů najdete v článku Bílá nebo Ivory?

 

 

Mairi - náušnice trojkvítky s barevnými středy

Náušnice Mairi s barevnými středy

 

 

Svědkyně a družičky

Nejkrásnějším klenotem každé svatby je bezpochyby nevěsta. Nazapomínejme ale ani na další důležité krásky, bez kterých by se váš sen nemohl stát skutečností. 

 

Odměňte se svědkyni a družičkám za jejich pomoc při přípravách svatby a vyberte jim dárky, které si zamilují. Mohou to být třeba barevně a stylově sladěné šperky, kterými se v den svatby ozdobí. Navíc je mohou nosit i po svatbě a stále si tak připomínat jednu z nejvýznamnějších událostí vašeho života.

 

 

Dárek pro svědkyni, družičku - řetízek s přívěskem9

Řetízek s přívěskem a dárkovou kartičkou

 

 

Moje rady?

  • Nenechte se ničím svazovat. Vybírejte podle svého srdce a spoléhejte na svůj vlastní pocit, ukažte svou jedinečnou osobnost.

 

  • Jste-li romantická duše, zvolte jemné, něžné šperky. Pokud jste ráda středem pozornosti, nebojte se sáhnout po výraznějším modelu.

 

  • Svatební den je dlouhý, vezměte si na sebe jen to, v čem se budete cítit pohodlně. Ujistěte se, že šperky nejsou příliš těžké a podpatky příliš vysoké. I v pohodlných doplňcích budete vypadat skvostně. :) 

 

 Svatení inspirace Dívčí sen-93

Náušnice Gema II, foto: Svatební magazín Moliere

 

 

Stále váháte? Napište mi a vybereme šperk přesně podle vašich představ.

 

 

NEZÁVAZNÁ KONZULTACE

 

Zpět do obchodu